Cum să spui o poveste | Pixar In A Box

Spread the love!
  •   
  •   

Finding Nemo, Finding Dory, Toy Story, Cars, Monsters sau Inside Out sunt doar câteva dintre animaţiile pe care le îndrăgim, indiferent că avem 10 ani sau 30 de ani. Cum reuşesc cei de la Pixar să creeze întotdeauna poveşti de succes? Începând cu luna aceasta putem afla răspunsul la întrebare, şi asta pentru că studiourile de animaţie au anunţat că vor oferi, în colaborare cu Academia Khan, cursuri online de storytelling.  

Cum să spui o poveste Pixar In A Box (1)

 

Pentru că sunt o mare fană poveşti şi personaje, am intrat pe site-ul lor şi am trecut deja prin primul modul pe care îl găsiţi şi voi aici.  În partea introductivă a cursului – “We are all storytellers” – aflăm de la directori şi story artists (nu am găsit o traducere potrivită) că în esenţa noastră cu toţii suntem povestitori. Depinde de noi dacă reuşim să transformăm o poveste bună într-una genială, aşa cum cei de la Pixar reuşesc cu fiecare film lansat.

Scopul lor este să ne înveţe cum să facem asta. În cele 15 minute veţi primi insight-uri de la 4 story artists care vă vor trece prin procesul de creare a unei poveşti. Veţi afla de exemplu că fiecare poveste are la bază experienţa personală şi unică a povestitorului, şi că imaginaţia joacă un rol important. Cum îţi poţi stimula imaginaţia? Cu o simplă întrebare retorică – What if? “Cum ar fi dacă m-aş trezi într-o dimineaţă şi Bruno ar începe să vorbească cu mine?”, “Cum ar fi dacă aş avea o putere magică care să mă facă invizibilă?” Astfel de exerciţii ne ajută să devenim (mai) creativi, prin blocarea părţii raţionale.

Un al doilea lucru important în creionarea unei poveşti este identificarea unui univers în care se desfăşoară acţiunea [World] şi a unui personaj(e) [Character(s)]. Fiecare animaţie are cel puţin aceste două compomente pe care se construiesc restul lucrurilor. Nu există o ordine în stabilirea lor, procesul de creaţie fiind diferit pentru fiecare story artist. Poate fi un univers inspirat din realitate – oceanul, cum este cazul lui Nemo/Dory – sau cu totul imaginar, aşa cum se întâmplă în Inside Out, unde mare parte din acţiune se întâmplă în mintea lui Riley.

Următorul tutorial va fi dedicat personajelor şi sper să apară cât de curând. Mi se pare minunat că cei de la Pixar ne lasă să pătrundem puţin în culisele lor. 🙂

foto credit: alexas_fotos | www.pixabay.com.


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *