Povestea noului nume, Elena Ferrante

Spread the love!
  •   
  •   

“Povestea noului nume” este al doilea volum din tetralogia scriitoarei napolitane, care continuă să ne includă în viețile celor două prietene din prima carte, Lila și Elena, despre care am scris aici. Pentru cei care nu au citit “Prietena mea genială”, mai reamintesc o dată că cele patru volume sunt scrise în ordine cronologică, de la vârsta de 7 ani a fetelor, până la 66 de ani.

Dacă ar fi să aleg un singur adjectiv pentru a descrie relația dintre cele două protagoniste, ajunse acum la vârsta adolescenței, acela ar fi intens. Apoi aș mai adăuga câteva substantive ca gelozie, confuzie, incertitudine, frustrare, îndepărtare, apropriere, secrete. Și asta pentru că în partea a doua a romanului, prietenia dintre Lila și Elena este supusă multor suișuri și coborâșuri, cel mai mare fiind acela în care Elena este martora iubirii dintre Lila și Nino, băiatul de care ea însăși este îndrăgostită, dar la care renunță de dragul prietenei ei.

Elena este cu atât mai rănită cu cât consideră că ceea ce face prietena ei cea mai bună este imoral, și anume că își înșală soțul în văzul tuturor. Asta pe de-o parte; pe de altă parte, o admiră, în gelozia ei, pentru curajul Lilei de a-și trăi iubirea, pentru fermitatea de a-i înfrunta pe oamenii din cartier, pentru cinismul cu care l-ar privi în ochi pe Stefano atunci când adevărul ar ieși la lumină.

După a doua jumătate a volumului, lucrurile se complică și mai mult, odată ce Lila află că este însărcinată cu Nino și, în consecință, își abandonează soțul (despre care află că și el îi fusese infidel și că va avea un copil cu Ada Cappuccio, fiica văduvei nebune). O perioadă trăiește împreună cu tatăl copilului, însă caracterul ei dificil îl face pe acesta să-și abandoneze presupusa familie.

În tot acest timp, Elena nu renunță la școală, și nici la scris. Se mută la Pisa pentru a studia la Școala Normală, unde îl cunoaște pe Pietro Airota, un tânăr care provine dintr-o familie academică, cu care se și logodește în viitorul apropiat. Atât acesta, cât și familia lui, o susțin pe Elena cu publicarea primului său roman în care tânăra scriitoare povestește viața din cartierul napolitan și experiențele adolescentine.

Finalul cărții o regăsește pe Lila într-un apartament modest unde locuiește cu Enzo Scanno, un prieten din copilărie care se oferă să o ajute, pe ea și pe fiul ei Gennaro. Aceasta se reîntoarce la aceeași viață lipsită de bani și confort pe care o avea înainte să se căsătorească cu Stefano, dar mult mai fericită decât atunci când era Dna Carracci.

Elena, în schimb, se bucură de o nouă etapă din viața ei, cea în care reușește să părăsească anostul Napoli, să întâlnească oameni educați (un lucru rar întâlnit în cartierul ei din copilărie), să aibă un iubit respectat, să se afirme și să-și continue studiile atât de importante pentru ea, dar mai ales să-și publice prima carte.

Cam atât despre volumul doi, revin de îndată ce termin partea a treia, “Cei care pleacă și cei ce rămân”.

Happy reading!


Spread the love!
  •   
  •   

There are 1 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *