Prietena mea genială, Elena Ferrante
Am fost în Napoli acum câțiva ani și nu mi-a plăcut aproape deloc. Țin minte că nimerisem în plină criză de salubritate și mormanele de gunoi formau un contrast halucinant cu vitrinele magazinelor de lux. Îmi amintesc și blocurile gri, cu haine ce atârnau la uscat pe niște sfori ce făceau legătura între două sau mai multe clădiri, și oamenii dubioși care se uitau la noi încât îmi și imaginam că fac parte din mafia napolitană. Am rămas cu impresia că este un oraș sărac și murdar, deși au fost și momente de care m-am bucurat, dar cumva mi-a rămas imaginea asta în minte.
Așa că mi-a fost destul de ușor să mă transpun în povestea Elenei Ferrante, unde mare parte din acțiune se întâmplă pe străzile din Napoli, unele dintre ele probabil nu cu mult diferite față de anii ‘50. Mi-a fost ușor și pentru că mi-am amintit de prietena mea din clasa I și de toate lucrurile pe care le făceam împreună, prin anii ‘90 de data asta. Amândouă silitoare, locuiam în aceeași scară, mergeam la școala din cartier, stăteam în aceeași bancă, împărțeam mâncarea, sau ne jucam șotronul pe asfaltul din fața blocului. Din păcate, după școala generală nu am mai păstrat atât de strâns legătura, deși am urmat același liceu. Dar să ne întoarcem la roman. 🙂
Autoarea, al cărui nume este de fapt un pseudonim, a devenit cunoscută datorită tetralogiei pe care a început-o în anul 2012, și care ne dezvăluie prietenia dintre două fete, Raffaella Cerullo (pe scurt, Lina sau Lila) și Elena Greco (Lenù), de-a lungul întregii lor vieți. Primul volum din serie începe odată cu dispariția la 66 de ani a Lilei, moment în care Elena începe să depene amintiri despre ele două.
Lila și Elena provin din clasa muncitoare, unde sărăcia și lipsa educației își spun cuvântul. Cartierul în care locuiesc este format din mai multe familii numeroase, recunoscute în comunitate după munca pe care o făceau părinții: familia cârpaciului, familia portarului, familia tâmplarului, a proprietarului de cafenea, sau a cofetarului.
Personalitatea celor două prietene se află tot timpul în antiteză: Lila este băiețoasă, neînduplecată, curajoasă, uneori obraznică, fermă și directă, în timp ce Elena este complexată și simte că trăiește în umbra prietenei ei, comparându-se mereu cu ea, inclusiv fizic: cât de mult s-a înălțat, cât de fină îi este pielea, cum toți băieții o plac pe Lila și pe ea nici nu o observă.
Pe de altă parte, Lila o invidiază pe Lenù atunci când ea nu își mai poate continua studiile, dar ajunge să deseneze cei mai frumoși pantofi din Napoli, și să lucreze împreună cu fratele ei, Rino, în atelierul tatălui lor. Așadar, relația fetelor trece prin momente de îndepărtare, de gelozie, pentru ca mai târziu să fugă una către cealaltă când apare vreo problemă.
Viața în cartier este plină de violențe și rivalități, iar familiile mai înstărite sunt cele care fac legea. Astfel că, la vârsta de 16 ani, Lila este mai mult sau mai puțin obligată să se mărite cu Stefano Carracci, băiatul lui Don Achille, proprietarul unei rentabile mezelării. Căsătoria dintre cei doi i-ar fi asigurat familiei Lilei un trai mai bun și promisiunea unei fabrici de încălțăminte tatălui acesteia. Încă un motiv pentru care tânăra este constrânsă să-și abandoneze școala și să devină o “adevărată” doamnă Carracci.
În tot acest timp, în ciuda dificultăților financiare și a percepției tradiționale asupra rolului femeii în comunitate, Elena reușește să-și convingă părinții de ce este important să-și continue studiile, având totodată și susținerea învățătoarei Oliviero.
Primul roman se termină cu nunta fastuoasă dintre Lila și Stefano, și cu logodna Elenei cu Antonio Cappuccio, chiar dacă ea îl iubește pe Nino Sarrratore, cel mai bun elev de la școala unde amândoi învață. Știu, v-am amețit cu personajele. Ce-i drept, sunt foarte multe, de aceea, la începutul fiecare cărți veți avea un index cu toate familiile.
Sunt curioasă să văd ce ne pregătește autoarea în următoarele trei volume, eu aflându-mă deja la al doilea, și aștept cu nerăbdare și serialul realizat de HBO care va avea premiera în toamna acestui an.
Happy reading!
There are 5 Comments
Felicitări pentru recenzie și îmi pare rău pentru experiența neplăcută din Napoli. Mi-a plăcut mult cartea, însă din păcate am citit doar prima parte a seriei. Abia aștept să achiziționez și celelalte cărți.
Mulțumesc frumos și, da, trebuie să le citești și pe celelalte. 🙂 De asemenea, există și serial pe HBO GO, realizat după prima parte.