Vegetariana, Han Kang

Spread the love!

De patru luni merg zilnic cu metroul la birou, 20 de minute dimineața, 20 de minute seara. Știu, e aglomerat, sufocant, obositor, însă prefer să-mi păstrez optimismul și să mă gândesc că în toată această perioadă am citit mult mai mult decât de obicei. Cărțile mă ajută să ignor toate aspectele de mai sus, și câteodată sunt așa prinsă în acțiune încât uit să cobor la stația corectă.

Săptămâna trecută, #carteadelametrou a fost Vegetariana, scrisă de Han Kong, despre care am povestit în rândurile ce urmează.

Acțiunea se petrece în Coreea de Sud (Seoul), iar personajul principal este Yeong-hye, o femeie tânără, modestă, tăcută, fără prea multe realizări sau inițiative, care se decide într-o zi să devină vegetariană.  Și asta din cauza unor vise ciudate și brutale în care sângele este laitmotiv.

Romanul are 3 părţi şi este narat din perspective diferite, însă de fiecare dată Yeong-hye se află în centrul atenţiei. În prima parte, Cheong, soţul protagonistei, o descrie pe aceasta ca fiind o soţie ascultătoare, cuminte, care nu se remarcă în niciun fel, dar care brusc devine iraţională şi uşor nebună, atunci când într-o zi aruncă toată carnea pe care o aveau în frigider, fără a avea o explicaţie plauzibilă. Urmează o serie de episoade, unele chiar violente, în care familia femeii încearcă să o convingă să nu renunţe de tot la carne. Decizia îi ia prin surprindere pe toți membrii familiei, atât pe sora și mama ei, dar mai ales pe soțul și tatăl ei care se opun vehement acestei alegeri. Aici veți vedea că-și fac apariția niște pasaje care amintesc de familia tradițională coreeană, unde patriarhatul este lege.

Cea de-a doua parte, denumită Pata Mongolă*, este poate cea mai controversată deoarece un nou personaj intră în scenă, cumnatul lui Yeong-hye, un artist mediocru, frustrat de felul în care arată, dar şi de relaţia pe care o are cu sora lui Yeong-hye, In-hye.

Pe măsură ce Yeong-hye se adânceşte în dorinţa ei de a deveni vegetariană, renunţând la orice produs de origine animală, acesta devine obsedat de corpul ei şi în special de pata mongolă în formă de floare, aflată pe spatele lui Yeong-hye, şi pe care ajunge să o considere cel mai sacru lucru de pe pământ.

Următoarele pagini sunt de-a dreptul frapante şi asta pentru că Yeong-hye devine protagonista unor scene de sex, filmate într-un studio. Teoretic, totul se petrece cu acordul ei, însă practic, ea este desprinsă de realitate şi nu realizeată că de fapt este victima fanteziilor sexuale ale cumnatului ei care profită de starea emoţională degradantă în care Yeong-hye se află.

În ultima parte, In-hye îşi face simţită prezenţa, relatând totul prin ochii unei femei care nu-şi poate abandona sora într-un moment atât de greu. Yeong-hye ajunge să fie internată într-un spital psihiatric, pentru schizofrenie, şi starea ei se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Refuză să mai mănânce, spunând că acum are nevoie doar de apă, să delireze şi să susţină că tot ce îţi doreşte este să se transforme într-un copac. Romanul se încheie brusc, fără un final concret, pentru nici una dintre surori.

Acum că am terminat de citit, mă aşteptam ca prima parte să se concentreze mai mult pe motivele pentru care Yeong-hye devine vegetariană. În schimb, o recomand din simplul motiv că şochează. Pentru că îmbină violenţa, sexualitatea, tabuurile sociale, rebeliunea, libertatea, într-un mod cât se poate de ciudat, iar toate astea te vor ține în suspans pe tot parcursul narațiunii.

*petele mongoloide sunt semne de naștere, netede, maronii sau albastru-gri, variabile ca formă și mărime, și se găsesc mai ales în regiunea sacro-lombară (sursa: Sfatulmedicului.ro)


Spread the love!

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *