Alimente permise în dieta câinelui

Spread the love!
  •   
  •   

Primul articol din seria #HappyPaws l-am scris cu ajutorul Georgianei, medic veterinar la Your Vets căreia ţin să îi mulţumesc încă din primele rânduri că a acceptat şi a avut răbdare să-mi răspundă la toate întrebările.

Mi-a plăcut foarte mult la ei la cabinet (este situat pe Câmpia Libertății, în apropiere de Piața Muncii) şi, din întâlnirea pe care am avut-o cu Georgiana, mi-am dat seama că este o persoană caldă, prietenoasă şi foarte implicată. Ne-am gândit să începem cu un subiect, deşi generic, foarte important pentru sănătatea câinilor: alimentaţia.

În primul rând, ar trebui să uităm de faptul că “e câine, mănâncă orice” şi să respectăm câteva reguli simple care ne vor feri de urgenţele medicale. În al doilea rând, proporţia 80% hrană comercială – 20% mâncare din casă” trebuie întotdeauna respectată.  În ceea ce priveşte mâncarea comercială este bine ca aceasta să fie mai degrabă uscată (bobiţe) şi nu umedă, deoarece cea din urmă are mai multe calorii şi mai multe proteine care ar putea da reacţii alergice. Pro Plan, Royal Canin, Hill’s, Acana, Bosch, Petkult, Gran Carno, Eukanaba, Advance, Virbac sau Belcando sunt brand-uri (super)premium care folosesc ingrediente de calitate, şi care asigură o nutriţie echilibrată pe termen lung.

Un alt lucru important pe care l-am aflat se referă la mâncarea de tip vrac care poate cauza probleme digestive sau dermatologice din cauza timpului îndelungat de expunere. Cu alte cuvinte, prin deschiderea ambalajului, bobiţele respective îşi pierd anumite uleiuri şi proteine esenţiale. Mai mult de atât, există riscul să fie contaminate cu diferiţi factori din atmosferă. De exemplu, la Your Vets veţi găsi doar mâncare ambalată spre vânzare.

Revenind la mâncarea din casă, o să las mai jos o listă cu alimentele pe care câinele le poate consuma, sau nu.

Are voie: orice tip de carne sau organe (pui, vită, porc, miel, peşte) la grătar sau fiartă, ouă fierte, paste, miere de albine, brânză dulce (nu lapte!), pâine uscată, biscuiţi de casă, ulei de măsline, legume (cartofi, morcovi, castravete, mazăre, orez, broccoli, dovlecel, sfeclă roşie), fructe (mere, banane, pepene, pere, afine, mure, zmeură).

Nu are voie: oase (risc mare de sufocare sau perforare a organelor interne), carne crudă sau prăjită, ouă crude, dulciuri, ciocolată (cea neagră este foarte toxică), ceai cu cafeină, sosuri, unt, smântână, caşcaval, brânză de burduf, brânză cu mucegai, feta, telemea, ceapă, usturoi, ciuperci, struguri şi stafide (provoacă insuficienţă renală), caise, avocado, citrice, nuci sau prune.

La capitolul sfaturi utile intră şi numărul de mese pe zi, în funcție de vârstă: 1.5 luni (6 mese), 2 luni (5 mese), 3-5 luni (4 mese), 6-12 luni (3 mese), peste 12 luni (2 mese). Iar dacă vă doriţi un câine disciplinat este bine să nu îi lăsaţi bobiţele la discreţie, ci să i le puneţi la dispoziţie exact la ora mesei, ca să îşi formeze un program. Nu în ultimul rând, nu îi schimbaţi tipul de bobiţe foarte des. Varietatea în alimentaţie poate duce la a avea un câine pretenţios.

Sper să vă fie utile informaţiile, eu recunosc că nu am respectat toate lucrurile de mai sus, dar promit să fiu mai atentă la ce şi cum îi dau lui Bruno să mănânce de acum înainte.

Dacă aveţi întrebări sau sugestii de subiecte pe care să le abordăm în articolele următoare, îmi puteţi lăsa un comentariu pe blog.

Hugs!

*photo: www.pixabay.com


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *