
“Blessed be the fruit!” | The Handmaid’s Tale
“May the Lord open!” este răspunsul acceptat în Gilead pe care Slujitoarele şi alţi membri ai societăţii teocratice îl folosesc crezând că în felul acesta femeile fertile vor rămâne însărcinate în cel mai scurt timp.
Serialul The Handmaid’s Tale se bazează pe romanul cu acelaşi nume scris de Margaret Atwood în 1985, şi unde ni se prezintă o lume de-a dreptul frapantă, violentă, dictatorială, patriarhală şi homofobă. În urma preluării puterii de către un guvern teocratic – Fiii lui Iacob – Statele Unite ale Americii se transformă în Gilead. Întreaga societate trece prin schimbări majore, în special femeile cărora li se iau toate drepturile şi sunt tratate ca obiecte, ca „mijloace” ale căror singur scop este acela de a “produce” copii, de a fi soţii sau de a se ocupa de treburile din casă.
Cine sunt personajele?
Slujitoarele sunt singurele femei fertile care au mai rămas în Gilead, de aceea sunt răpite de lângă familiile lor şi oferite celor înstărite, care nu puteau aveau copii. Se îmbracă într-un fel de robe roşii, nu au voie să citească, nu au voie să se plimbe neînsoţite, sunt îndoctrinate şi instruite pentru a deveni mame surogat; odată ce devin Slujitoare, preiau numele bărbaţilor cu care sunt forţate să întreţină relaţii sexuale. {Offred = of Fred}
Soţiile sunt femeile infertile din Gilead, sunt căsătorite cu cei care au iniţiat această mişcare şi îşi doresc cu disperare copii. Nici ele nu au foarte multe drepturi, poartă doar rochii de culoare verde şi nu împart aceeaşi cameră cu soţii lor.
“Mătuşile” au rolul de a le educa pe Slujitoare, de a le îndoctrina şi de a le corecta comportamentul, ori de câte ori acestea din urmă se împotrivesc ideologiei. Mătuşa Lyidia lucrează la “The Red Center”, centrul de reabilitare unde sunt trimise Slujitoarele pentru a învăţa cum se desfăşoara “Ceremonia”, cel mai important şi, în acelaşi timp, dureros moment din viaţa lor. Ceremonia este de fapt actul de viol prin care femeile fertile sunt obligate să treacă. Este cu atât mai şocant cu cât întreaga acţiune se petrece în prezenţa soţiei care se asigură astfel că între soţul ei şi Slujitoare nu există alt tip de sentimente, ci totul este tratat ca o datorie pe care fiecare dintre cei trei trebuie să o îndeplinească.
“The Eyes” sunt oamenii din Poliţia Secretă a Gilead-ului care sunt repartizaţi la fiecare familie înstărită pentru a supraveghea relația dintre Slujitoare și ceilalți membri din casă.
Care sunt regulile?
Relaţiile dintre Comandant, sau alţi membri ai partidului, şi Slujitoare sunt interzise, dar regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, nu? Însă orice abatare este aspru pedepsită prin tăierea mâinilor în cazul bărbaților și a exilării în cazul femeilor fertile.
Slujitoarele trec de la o familie la alta, odată ce dau naştere unui copil; cele care nu reuşesc să rămână însărcinate sunt exilate în Colonii, zone care au fost poluate şi contaminate chimic, sau sunt trimise în bordeluri. Homosexualii şi lesbienele nu sunt acceptaţi în Gilead şi de cele mai multe ori sunt spânzuraţi în public, ca “învăţătură de minte” pentru ceilalţi locuitori.
Am înţeles că nu e frumos să dai spoilere la seriale :), aşa că o să mă opresc aici. Dar te asigur că Elisabeth Moss, cea care interpretează rolul principal (Offred), îţi va capta foarte uşor atenţia. Îi vei putea vedea și simți suferinţa, ura, dezgustul, neputinţa, teama şi alte stări la fel de puternice prin care personajul ei trece.
O vei revedea pe Rory din The Gilmore Girls şi probabil vei tresări la anumite scene, aşa cum am făcut şi eu la primele episoade când eram într-o stare de negare la adresa unei astfel de lumi. O lume nu cu mult diferită faţă de realitatea dură din anumite ţări din secolul 21, unde femeile sunt în continuare desconsiderate şi discriminate.
The Handmaid’s Tale a avut premiera pe 26 aprilie, toate cele 10 episoade fiind disponibile acum pe HBO GO. Îmi pare rău că nu am citit cartea, înainte să văd serialul, dar aştept cu nerăbdare următorul sezon pentru că finalul primului lasă loc de multe interpretări.
*photo credit: HBO România.
There are 1 Comments