
Farmecul oraşelor belgiene: Leuven, Gent, Brugge & Antwerp
Cea mai mare parte din vacanţă am petrecut-o în afara Bruxelles-ului, cinci zile fiind dedicate vizitării oraşelor din apropiere, unele dintre ele destul de populare în rândul turiştilor. Brugge era de ceva timp pe #mybucketlist, de Gent auzisem, însă celelalte mi-au fost complet necunoscute până la prima întâlnire. Şi ce întâlnire! <3
Prima destinaţie a fost Halle, un oraș cu aproape 35.000 de locuitori (conform Wikipedia), dar cu o comunitate foarte activă. I-am vizitat într-o duminică când avea loc un carnaval cu care alegorice, costume şi personaje ireale. Parcă tot oraşul se transformase, într-o singură zi, într-o piesă de teatru foarte mare, iar noi eram spectatorii care urmăreau de pe margine, necostumaţi, întreaga acţiune.
În Brugge am ajuns după o oră şi jumătate de mers cu trenul şi, chiar dacă vremea nu prea a ţinut cu noi, ne-am plimbat pe jos pe străduţele liniştite de la gară până în Piaţa Centrală (The Markt). Dintre toate, Brugge mi s-a părut cel mai pitoresc. Multe clădiri vechi, multe ciocolaterii şi magazine cu dantelă, mileuri şi alte suveniruri oldies but goldies, dar şi trăsuri care plimbau turiştii dintr-o parte într-alta a oraşului. Acolo am băut cel mai bun şi cremos cappuccino din toată vacanţa, la una dintre terasele cu vedere spre primăria construită în stil gotic.
Spre finalul #my30sroadtrip, am ajuns la Antwerp. Este al doilea cel mai mare oraş din Belgia, după Bruxelles, ca număr de locuitori, dar şi al doilea cel mai mare port din Europa. Are una dintre cele mai frumoase gări de pe continent şi este o destinaţie perfectă pentru cumpărături. Unul dintre motivele pentru care am vrut să mergem acolo a fost Bansky și expoziția dedicată lucrărilor artistului.
Spre final, m-am gândit să vă povestesc despre oraşele mele preferate: Leuven şi Gent. În Leuven am văzut pentru prima dată cum arată un oraș bike-friendly, cu piste și sute de biciclete parcate la voia întâmplării, direct pe trotuar, în parcuri sau în piața centrală, fără a fi “sugrumate” de anti-furturi. Am văzut fete pedalând în fustă sau rochie, fără a se simți “privite”, așa cum se întâmplă la noi, dar și familii cu cargo-bikes. Am aflat că mașinile sunt permise în Centru doar dacă plătești o taxă și asta s-a simțit la fiecare pas pe care îl făceam de-a lungul bulevardelor libere și aerisite. Ne-am bucurat de o zi într-un oraș universitar cu mulți tineri, liceeni și studenți, care se relaxau într-o zi călduroasă de martie, la terasele deschise probabil mult mai devreme decât se așteptau.
Când am ajuns în Gent, aplicația de pe telefon ne arăta că sunt 24 de grade Celsius. Practic, era vară pentru locuitorii orașului, obișnuiți cu temperaturi mult mai răcoroase. Ne-am așezat la o ciocolaterie din Centru, unde am mâncat waffles și am băut o limonadă cu fructe de pădure, timp în care admiram arhitectura caselor, dar și catedralele și bisericile care se aflau la mică distanță de noi. Am reușit să vizităm una dintre ele, Catedrala St. Bavo, construită în stil gotic și înaltă de 89 de metri. Însă, cel mai și cel mai mult mi-a plăcut “zumzetul” oamenilor care se relaxau la terasele așezate lângă unul dintre canale. Era o atmosferă de vacanță în aer, și nu cred că toți erau turiști ca noi.
Așadar, dacă ajungeți în Belgia pentru mai multe zile, vă recomand cu căldură să vizitați și orașele de mai sus. Veți avea parte de o experiență diferită față de capitală. Legat de prețuri, ar fi bine să știți că ele sunt mai ridicate decât la Bruxelles, în special în Brugge. But, it worths every penny. 😊
There are 0 Comments