“Marketerii sunt doar furnizorii poveştilor pe care consumatorii aleg să le creadă”

Spread the love!
  •   
  •   

Marketerii de succes nu sunt mincinoşi. Marketerii de succes cred în povestea lor. Marketerii de succes spun poveşti autentice, credibile, iar consumatorii cumpără ceea ce vor ei, nu ceea ce au nevoie.

Toti marketerii spun povesti Seth Godin

Înainte să mă mut în casă nouă, am făcut o curăţenie generală prin lucruri, pe unele le-am donat, pe altele le-am aruncat, iar o parte din ele am luat-o cu mine. Tot atunci am descoperit că aveam vreo 20 şi ceva de sticluţe cu ojă, vreo 3 cutii cu câte 10 culori de farduri fiecare şi vreo 8 creme de faţă, corp şi mâini. Did I need them all?! Bineînţeles că nu, dar le-am cumpărat pentru că “textură cremoasă”,  “piele catifelată”, “culori vibrante” şi “ten luminos”. Le-am cumpărat pentru că mi-au satisfăcut nevoia de a fi feminină, de a mă simţi bine în pielea mea, de a fi diferită în fiecare zi.

Vorbim despre dorinţe, nu despre nevoi.  Vorbim despre emoţii, nu despre logică. Cred că un singur tip de pâine ne-ar ajuta să supravieţuim, însă nu ne-ar face neapărat fericiţi, şi asta pentru că nu e integrală, nu are seminţe sau fibre.

Deşi au trecut 12 ani de la publicare,  ideile din “Toţi marketerii spun poveşti” sunt încă valabile. Seth vorbeşte foarte mult despre psihologia satisfacţiei, utilizând case-studies şi cuvinte pe înţelesul tuturor, totul pentru ca noi să descoperim de ce sau pentru ce oamenii au nevoie de poveşti.

Mie (cartea) mi-a confirmat nişte lucruri în care credeam deja – că oamenii iau decizii în funcţie de cum ceva sau cineva îi face să se simtă; că procesul de achiziţie este influenţat de ambalaj, de prezentarea unui produs sau a unui serviciu, dar şi de părerile altor cumpărători care la rândul lor spun povestea mai departe, că oricât de autentic şi smart este mesajul tău de promovare, dacă produsul nu funcţionează cum trebuie, nici povestea nu va da rezultate.

Spre final, veți regăsi și câteva idei din Vaca Mov pe care am citit-o tot de curând. I kinda like this guy. 🙂


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *