„Ţara zăpezilor”, Yasunari Kawabata

Spread the love!
  •   
  •   

Un weekend, o călătorie cu trenul până la Piteşti, dus-întors, şi o carte – Ţara Zăpezilor – pe care am “cules”-o de pe raftul singurei librării din Gara de Nord, unde îmi place să intru atunci când sunt în aşteptare. Nu sunt familiarizată cu literatura japoneză, însă ulterior am aflat că romanul aparţine unui câştigător al premiului Nobel, de altfel, primul scriitor japonez care este onorat cu acest titlu (în 1968) – Yasunari Kawabata.

tara-zapezilor_book-review

Ţara Zăpezilor este unul dintre romanele de referinţă ale autorului şi descrie într-un mod cât se poate de simplu şi de natural relaţia de iubire şi de prietenie dintre Shimamura şi Komako. Recunosc că am ales-o cu gândul la fascinanta lume a gheişelor, dar autorul nu este cel mai vizual şi descriptiv povestitor. Dimpotrivă, foloseşte un limbaj simplu, pe alocuri repetitiv, pentru a scoate în evidenţă lucruri frumoase precum feminitatea şi misterul din jurul ei, inocenţa şi vulnerabilitatea fiecăruia dintre noi, dar şi frustrarea şi frica de singurătate.

Shimamura este un tânăr căsătorit, care locuieşte în Tokyo, dar care are o slăbiciune pentru Komako, o viitoare gheişă care-și petrece timpul într-un sătuc izolat, unde zăpezile sunt necruțătoare în fiecare an. Cei doi au o relaţie şi întregul roman se rezumă la felul în care legătura dintre cei doi se naşte, se consumă şi moare. Romanul nu are foarte multe personaje şi nici capitole. Este o povestire constantă, şi asta te face să dai paginile şi mai repede, şi mai repede. 


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *