"Sleepers", Lorenzo Carcaterra

Spread the love!
  •   
  •   

Acum ceva timp, Olivia mi-a făcut cadou două cărţi, una dintre ele fiind “Sleepers” de Lorenzo Carcaterra. Am început-o imediat, pentru că ştiam că va fi o lectură bună, având în vedere că mi-a recomandat-o ea, dar şi pentru că volumul este în engleză, şi nici o traducere nu se compară cu textul din limba originară. Dar pentru că am tendinţa de a vorbi şi scrie mult, o să trec direct la subiect.

Sleepers

“Sleepers” este despre legătura de prietenie dintre patru băieţi – Lorenzo, John, Tommy şi Michael – care îşi petrec cea mai mare parte din timp în Hell’s Kitchen, un cartier izolat din New York-ul anilor ‘60. Toţi provin din familii cu probleme, unde violenţa domestică este la ea acasă; prin urmare, tinerii îşi găsesc consolarea hoinărind străzile şi punând la cale mici năzbâtii specifice vârstei. 

Toate lucrurile par să decurgă normal, până într-o zi când una dintre glumele băieţilor se tranformă într-o situaţie cât se poate de serioasă, finalizată cu accidentarea gravă a unui bătrân, plus alte pagube materiale. Cei patru tineri sunt trimişi într-un centru pentru reeducarea minorilor – Wilkinson.

Cele 12 luni petrecute în interiorul centrului semnifică nu doar sfârşitul copilăriei pentru Lorenzo, John, Tommy şi Michael, ci şi începutul unei vieţi pline de traume şi coşmaruri. Ca în orice altă închisoare, fie ea pentru minori, sau adulţi, lucrurile nu sunt tocmai roz, însă nimeni nu se aştepta ca regulile să fie încălcate cu atâta uşurinţă, chiar de către cei care ar trebui să menţină ordinea şi să inspire siguranţă: gardienii centrului.

Sean Nokes, cel care făcea legea printre deţinuţi, împreună cu alţi doi colegi – Henry Addison şi Ralph Ferguson –  este cel care îi va tortura pe cei patru, zi de zi, de la violuri în grup, bătăi şi  muncă silnică, până la privări de la mâncare şi ore petrecute în întuneric, în camere insalubre.

11 ani mai târziu, John şi Tommy  ajung să lucreze pentru mafia locală, să fie ceea ce se numeşte “a sleeper” (a mob phrase attached to a hit man who stayed overnight after finishing a job; but also a street name for anyone who spent time in a juvenile facility) şi într-un final să se răzbune ucigându-l pe Nokes. Lorenzo, împreună cu Michael, va face tot ce îi stă în putinţă să îşi salveze prietenii de la închisoare, în ciuda faptului că cei doi erau vinovaţi. Şi reuşeşte. Cum? Vă las să descoperiţi în carte. 🙂

“Sleepers” este scris din perspectiva lui Lorenzo, care nu este nimeni altul decât autorul – Lorenzo Carcaterra – şi asta pentru că romanul este inspirat din fapte reale, chiar dacă numele celorlalte personaje au fost inventate. Scenele de sex şi tortură fizică sunt de-a dreptul frapante, şi te fac să te gândeşti cât este realitate, cât este ficţiune.

Overall, putem vorbi despre prietenie, loialitate, traume şi răzbunare, precum şi de un sistem plin de vicii, şi aici mă refer la neregulile care sunt sigură că încă se petrec în orice închisoare sau centru de plasament/reeducare.

Aşadar, nota 10 din partea mea; vă recomand cu drag să o puneţi pe listă.


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *