“Big Little Lies”, Liane Moriarty

Spread the love!
  •   
  •   

Să vă spun cum am ajuns în primul rând la cartea asta. Într-o zi, când mă documentam pentru un alt articol, am dat peste o ştire despre Reese Witherspoon şi noul serial pentru care a început filmările.  Asta era undeva prin martie cred. Cum sunt o fană a actriţei, de pe vremea lui Elle Woods,  m-am apucat să citesc un synopsis al filmului, să mă uit puţin la ce actori mai sunt implicaţi (fyi, Nicole Kidman is also starring) şi să citesc câteva review-uri ale cărţii, pentru că, desigur, există un roman “în spate”.

Big Little Lies

Şi pentru că toate lucrurile de mai sus m-au convins, alături de faptul că va fi difuzat de HBO, am plasat o comandă pe www.bookdepository.co.uk.  Nu o să povestesc aici despre aventura cu Poşta Română şi cum am intrat în posesia cărţii după 3 săptămâni, timp în care am primit şi banii înapoi, ci o să trec direct la personajele şi acţiunea din carte.

Publicat în 2014, volumul de aproape 500 de pagini, este unul dintre cele şase bestsellere ale autoarei Liane Moriarty. Pe scurt, Big Little Lies tratează câteva subiecte importante cu care oricine dintre noi s-ar putea întâlni la un moment dat: violenţa domestică, hărţuirea (bullying) şi relaţia dificilă dintre părinţi şi copii, la vârsta adolescenţei. La toate acestea se mai adaugă şi o crimă fără premeditare, care te ţine în suspans până la finalul cărţii.

Ceea ce e şi mai mişto este că povestea vă este prezentată din punctul de vedere al unui interogatoriu la care participă toate personajele secundare şi, din când în când, cele principale, cu scopul de a găsi vinovaţii.

Madeline, Jane şi Celeste sunt cele trei mame aflate în centrul atenţiei, fiecare dintre ele având câte o poveste de viaţă tumultoasă.

Madeline, aflată la cea de-a doua căsătorie, are doi copii (unul la grădiniţă, altul la liceu) şi locuieşte în acelaşi cartier cu fostul ei soţ, actuala lui soţie şi copilul lor. Mai mult de atât, cei mici merg la aceeaşi grădiniţă, prin urmare, reuniunile dintre cei trei sunt mai dese decât şi-ar fi dorit.

Jane este necăsătorită, dar îl are pe Ziggy, băieţelul ei de 5 ani. Cei doi se mută în oraşul lui Madeline şi Celeste, şi încă din prima zi de grădiniţă problemele încep să apară. Ziggy este acuzat de hărţuire la adresa unui alt copil şi întreaga comunitate din Pirriwee Public School este şocată la aflarea veştii. Jane începe să-şi facă griji cu privire la comportamentul violent al fiului ei, care ar putea fi o “moştenire de familie” din partea tatălui lui Ziggy.

Deşi din exterior viaţa lui Celeste pare perfectă, ea este constant agresată fizic de soţul ei, dar de dragul copiilor, ascunde orice urmă. Pentru celelalte mame, Celeste are o viaţă fără griji, Perry fiind unul dintre cei mai bogaţi bancheri, doi copii cuminţi, deşi unul dintre gemeni se dovedeşte a fi adevăratul agresor (şi nu Ziggy), şi o frumuseţe aparte, în ciuda vânătăilor pe care trebuie să le justifice în faţa prietenilor.

Cele trei femei ajung să îşi împărtăşească lucrurile mai puţin plăcute din viaţa lor şi devin astfel cele mai bune prietene. Iar finalul, finalul este neaşteptat! Atât de bine este păstrat şi scos la lumină, puţin câte puţin. Nu vreau să vi-l dezvălui, dar trebuie să vă mai spun că principalul motiv pentru care Jane se mută în Pirriwee este acela de a se răzbuna pe cel care a violat-o la vârsta de 17 ani.

De ce Big Little Lies? Pentru că există minciuni nevinovate care pot salva vieţi şi secrete care le pot distruge. Romanul le are pe amândouă. 

Cred că aş putea scrie o recenzie de 10 pagini, dar ştiu că nimeni nu ar avea răbdare să o parcurgă aici, pe blog. De aceea, vă recomand să citiţi Big Little Lies înainte să apară filmul. Eu deja mă orientez către alte romane scrise de Liane Moriarty.


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *