“Pacientul Englez”, Michael Ondaatje

Spread the love!
  •   
  •   

Într-o seară, cu 10 minute înainte să se închidă librăria de la mine din cartier, mi-am cumpărat o carte, fără să stau prea mult să mă gândesc ce să aleg, nu am căutat nici review-uri pe GoodReads (cum mai fac de obicei), ci am ales-o în grabă, coperta fiind cea care mi-a atras atenţia.

Eram în aşteptarea unei cărţi pe care mi-am comandat-o de pe www.bookdepository.co.uk, dar care a întârziat vreo trei săptămâni, şi aveam nevoie de puţină “companie” în serile în care nu am chef să ies din casă sau în dimineţile în care mersul cu metroul nu se calculează în minute, ci în pagini citite.

“Pacientul Englez” a apărut prima dată în 1992, în Statele Unite, iar în 1996 a fost şi ecranizată. Ediția de la Polirom, pe care am citit-o eu, este din 2013 și face parte din acel Top 10+ Bestselluri pe care editura îl promovează.

Romanul are în centrul atenției 4 personaje, fiecare cu dramele și fricile lui, care locuiesc împreună într-o fostă mânăstire abandonată, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Hana – singurul personaj feminin din carte, o infirmieră care refuză să-l părăsească pe Pacientul Englez, și se dedică în totalitate îngrijirii lui.

Caravaggio – un hoț dependent de morfină, care o cunoștea pe Hana de când era mică, și pe tatăl ei.

Kip – un genist obsedat de dezamorsarea bombelor, de care Hana ajunge să se îndrăgostească, în ciuda faptului că și pentru Pacientul Englez avea niște sentimente nedefinite, dar cu siguranță ceva mai mult decât o simplă prietenie.

Și, desigur, Pacientul Englez a cărui identitate nu este cunoscută, care-și petrece toată ziua în pat, având dureri groaznice și multe amintiri din timpul războiului, care-l urmăresc.

Cartea se citește ușor, descrierile ample și poetice ale autorului (sunt sigură că varianta în limba engleză sună și mai bine) te transpun foarte ușor în vila devastată unde trăiesc cei patru, și te ajută să înțelegi mai bine dramele prin care trec aceștia. În ultimele 60-80 de pagini identitatea pacientului începe să fie dezvăluită, dar chiar și așa, tot am vreo două variante pentru răspunsul la întrebarea „Cine este Pacientul Englez?”. M-a cam bulversat puțin. 🙂

Partea mea preferată din carte este ziua în care Hana și Kip își dau seama că sunt atrași unul de celălalt, totul petrecându-se într-un moment neașteptat, foarte tensionat: în timpul dezamorsării unei bombe aflate în apropierea casei. Partea tristă e că nu există happy ending pentru cei doi.

All in all, pe o scară de 1 la 5, i-aș da 3,5.

Happy reading!

C.


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *