“Culoarea purpurie”, Alice Walker

Spread the love!

Pe la începutul anului am dat peste un top al celor mai bune cărți din 2015, pe blogul de aici.  Mi-au atras atenția vreo trei dintre ele, după ce am citit scurta descriere de acolo. Prima pe care m-am decis să o citesc a fost The Color Purple (“Culoarea Purpurie”), de Alice Walker. Cartea este scrisă în 1982, a câștigat un Premiu Pulitzer și tratează subiecte precum feminismul și LGBT-ul, așa cum erau ele cunoscute la începutul secolului 20. Cam asta ar fi the short story.

alice walker

The long story spune povestea unei tinere afro-americane din Georgia (SUA) anilor ’30, care vorbește cu Dumnezeu, scriindu-i în fiecare zi scrisori despre răutățile și întâmplările prin care trece, în societatea rasistă şi misogină în care trăiește. Violată de tatăl vitreg, obligată să se căsătorească cu un bărbat pe care nu îl iubește, Celie ajunge să se îndrăgostească de Scumpi, amanta soțul ei, și asta pentru că ea este singura care nu o tratează urât și singura căreia i se poate confensa. Pentru o perioadă, iubirea este reciprocă, până când Scumpi pleacă să își îndeplinească visul american: acela de a cânta. Pe lângă atracţia fizică pe care o simte pentru ea, Celie vede în Scumpi şi o imagine a libertăţii, a independenţei şi a curajului.

Cartea are o mulţime de personaje, încât la un moment dat pierzi şirul relaţiilor dintre ele: sora lui Celie, Nettie, care pleacă în Africa pentru a deveni misionară, copiii lui Celie, copiii soţul ei şi soţii acestora, noul soţ al lui Scumpi, soţul lui Nettie pe care îl cunoaşte pe continentul african, etc. Este un întreg “arbore genealogic” acolo.

În a doua parte a romanului, scrisorile către Dumnezeu sunt înlocuite de scrisorile între cele două surori. Nettie îi povesteşte lui Celie despre Africa şi greutăţile întâmpinate acolo, iar Celie continuă cu descoperirile ei ingenue, cum ar fi pantalonii (teoretic, era considerat păcat ca o femeie să poarte pantaloni, însă în timp aceştia se dovedesc foarte practici).  

Este o carte foarte uşor de citit, fără cuvinte sofisticate, dimpotrivă. Celie vorbeşte foarte stâlcit şi incorect, dar ţi-e mai mare dragul de ea. Îmi aminteşte foarte mult de un alt bestseller: The Help, Kathryn Stockett. 

p.s. am comandat cartea de pe www.libris.ro, au multe reduceri şi transport gratuit la orice comandă. pretty cool. 


Spread the love!

There are 1 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *