Bicicliştii pedalează împotriva melanomului

Spread the love!
  •   
  •   

De fiecare dată când merg la dermatolog aud aceeaşi replică: “Ţi-au mai apărut două aluniţe. Sunt în regulă acum, dar trebui să le ţii sub observaţie. Eşti ca un dalmaţian.” Da, la cele 300+ de aluniţe pe care le am, cred şi eu. 🙂 Deşi îmi sunt foarte dragi şi m-aş simţi ciudat dacă nu le-aş mai vedea la locul lor, nu pot să nu îmi fac griji cu fiecare schimbare de formă sau culoare prin care aluniţele trec de la un an la altul.

Prin urmare, de mai bine de 7-8 ani nu am mai stat nici 5 minute întinsă la plajă, folosesc cremă cu factor de protecţie foarte ridicat (50+) şi încerc să mă acopăr destul de mult, chiar şi vara, în special în zona superioară a corpului. [Ca o paranteză, îmi amintesc şi acum cât am plâns după ce am aflat că nu voi mai putea niciodată să mă bronzez. Astăzi, mi se pare o chestie atât de nesemnificativă, încât am ajuns să apreciez mai mult pielea albă ca zăpada decât bronzul.] De mai bine de o lună, din cauza caniculei, nu am mai scos nici bicicleta din casă; am preferat să merg cu metroul pentru a mă proteja. Poate vi se pare că exagerez, dar în cele câteva minute de acasă până la gura de metrou şi de la metrou la birou, m-am ales cu iritaţii la nivelul braţelor, în ciuda faptului că am folosit SPF 50+. Poate sunt un caz aparte, dar e important să vă cunoaşteţi tipul de piele şi, prin urmare, ce să folosiţi pentru a evita arsurile solare.

În ciuda faptului că melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, şi cea mai greu depistabilă, în sensul că simptomele nu apar decât în etapele foarte avansate ale bolii, oamenii nu sunt conştienţi de pericolul la care se expun atunci când stau la soare. Ce-i drept, nici nu s-au desfăşurat foarte multe campanii care să atragă atenţia asupra acestui tip de cancer, singura care îmi vine acum în minte este cea de la La Roche Posay, “Become a Skin Checker“.

Pentru a trage un semnal de alarmă, bicicliştii de la Hai cu Bicla şi Adevăraţii Veloprieteni organizeată weekend-ul acesta primul marş nocturn împotriva melanomului. Ştiu că lucrurile nu se vor schimba în bine de pe o zi pe alta, dar cred cu tărie că orice acţiune de informare, dusă în mod constant, poate avea rezultate pozitive pe termen mediu şi lung.

Aşadar, dragi biciclişti, după ce am protestat de atâtea ori pentru a avea o infrastructură decentă, de data aceasta sunteţi aşteptaţi sâmbătă, 22 august, ora 19.30, în parc Izvor, pentru a vă proteja sănătatea, a voastră şi a persoanelor dragi. Mai multe detalii găsiţi pe pagina evenimentului. Bring your friends, too! 🙂


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *