Calea Victoriei: cel mai bike-friendly bulevard din Bucuresti

Spread the love!
 •   
 •   

Dupa o luna si ceva pauza de pedalat – si asta din cauza incidentului de aici – m-am decis sa ies la plimbare cu Ariel. Imi doream foarte mult sa vad noua pista de biciclisti de pe Calea Victoriei, despre care auzisem numai lucruri bune.

10171172_970432609637277_5982571938803560173_n

Trebuia sa ajung in Herastrau, unde urma sa ma intalnesc cu o prietena, prin urmare, ca sa nu fac efort foarte mare din prima zi, am luat de la Piata Unirii metroul cel nou. Ca o biciclista responsabila ce sunt m-am indreptat spre primul vagon unde am observat cu bucurie ca exista locuri speciale pentru biciclete, spatioase, asa cum ar trebui sa fie in toate mijloacele de transport in comun.

La fel de bucuroasa am fost si cand un domn s-a oferit sa-mi care bicicleta pe scari pana afara, mai ales ca la iesirea dinspre parc – nu stiu daca ati observat sau nu – nu exista portita. Nu stiu cum as fi putut sa o ridic peste sistemele de trecere de una singura. Prin urmare, sunt fericita sa stiu ca mai exista oameni amabili.

[…timp petrecut in parc.:) ..] la intoarcerea spre casa, am luat-o usor, usor pe bicla pe directia Piata Charles de Gaulle – Bvd. Aviatorilor – Calea Victoriei – Splaiul Unirii. Asadar, pista  de biciclisti incepe exact din Piata Victoriei si tine fix pana la Hotelul Hilton/Magazinul Gucci. O portiune nu foarte mare, pe care o strabati in vreo 10-15 min., DAR nu iti mai faci griji ca trebuie sa urci borduri, ca trebuie sa te dai la o parte cand autobuzul intra in statie sau ca nu ai demarajul unei masini atunci cand te afli la semafor si soferi nervosi te claxoneaza din spate.

Asa ar trebui sa arate (cel putin) toate bulevardele principale din capitala. In felul acesta, nici unii dintre noi – soferi sau biciclisti – nu ne-am mai enerva in trafic, biciclistii ar fi respectati, iar orasul ar fi mai curat si mai “aerisit” daca bicicletele ar lua locul automobilelor. Ce mi s-a parut un pic ciudat, in schimb, a fost directia. Ambele sensuri de mers pentru biciclisti se afla pe aceeasi parte a carosabilului; ai senzatia ca mergi pe contrasens la un moment dat.

Probabil o sa mai treaca cativa ani din moment ce nici aceasta pista de biciclisti nu este inca finalizata si, din cate am inteles, s-au taiat/terminat deja fondurile. What can I say? Sa ne bucuram macar de ceea ce avem, nu?


Spread the love!
 •   
 •   

There are 2 Comments

 • Reader says:

  Eu nu sunt de acord cu porcaria facuta pe Calea Victoriei. Trec zilnic pe acolo cu masina si mai mereu sunt complet goale pistele (cel putin de luni pana vineri). Au redus o banda intreaba pentru un moft si acum este si mai aglomerata Calea si mai dificil de parcurs, toate astea pentru o porcarie inutila. Macar de erau pline cu biciclisti…

  • Dar, tu unde crezi ca ar trebui facute pistele pentru biciclisti? Pe trotuar? Pe strazile inguste – eventual si cu sens unic – din Bucuresti? Sau, poate, nu ar trebui sa existe deloc? Evident, daca nu vom avea o infrastructura civilizata pentru asta, nici biciclistii nu o sa apara prea curand. Personal merg cu bicla si pe strada, “cot la cot”cu masinile, insa multi se tem sa mearga asa. Anyway, este o discutie lunga. 🙂

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *