Drumul spre casa via Kosovo (2)

Spread the love!
 •   
 •   

Laitmotivul vacantei noastre in Macedonia este, fara indoiala, faptul ca ne-am ratacit. Ne-am ratacit la dus, ne-am ratacit in oras, adica in Skopje, incercand sa gasim hostelul unde eram cazati, si ne-am ratacit la intoarcere. So, 3 is our lucky number! 🙂

IMAG0131Atunci cand ne-am ratacit in Bulgaria, ajungand la granita cu Serbia, in loc de Macedonia, am facut cale intoarsa deoarece ne era frica ca o sa ajungem prin Kosovo, dupa „calculele” noastre geografice. Insa, in drum spre Romania,  am facut noi ce am facut si am ajuns, din nou, la granita gresita.

Nici nu va imaginati reactiile noastre la auzul cuvintelor vamesului: „This is NOT Serbia, this is KOSOVO!”, ceva de genul „This is Sparta!”  🙂. Putin siderati si amuzati de faptul ca we’ve done it again ne-am hotarat sa mergem mai departe, sa intram in Kosovo, si asta pentru ca cei de la vama ne-au asigurat ca nu vom avea probleme. Am intrat usor, fara pasaport sau viza, doar cu buletinul, singurul act de care am avut nevoie fiind o „carte verde” pentru masina.

Ca sa ajungem in Serbia – unde ar fi trebuit sa „nimerim” de prima data – si apoi in Romania, intrarea de la Vidin, am mers prin Pristina, capitala statului Kosovo. Nu stiu cum erau prietenii si colegii mei de drum, dar eu aveam emotii; pozitive, negative, nu stiam exact; tot ce stiam era ca ne aflam intr-o regiune unde, in urma cu cativa ani, situatia era foarte tensionata din punct de vedere politic, si conceptul de siguranta nu exista.

Intrarea in Pristina este de-a dreptul impresionanta. Un DN1 „presarat” cu zeci de benzinarii (oare de ce? 🙂 ), reprezentante auto, hoteluri de 5 stele, spitale private, mall-uri, si multe alte lucruri la care nu te-ai astepta. Inca de la intrarea in oras, strazile se aglomerau din ce in ce mai mult, in timp ce noi ne indreptam spre Centru. Am zis ca, daca tot am ajuns in Kosovo, trebuie sa facem o plimbare de jumatate de ora, chiar daca George mai avea de condus vreo 10 ore.

IMAG0130Dupa ce am parcat masina intr-un loc in care speram sa fie sigur, am iesit pe o strada care parea a fi principala, urmarind luminitele de sarbatoare care impodobeau bulevardul. Din nou, am ramas surprinsi de faptul ca cele doua persoane carora le-am cerut indicatii vorbeau engleza foarte bine, dar si de faptul ca, opriti in dreptul unui chiosc de ziare, am remarcat ca moneda folosita de kosovari este euro.

Mai mult, mi-au placut cafenelele amenajate in stil european, populatia tanara care misuna prin Centrul orasului, atmosfera linistita, si nicidecum agitata sau tensionata, cladirile moderne, dar si strazile curate; per total, Pristina pare o capitala cat se poate de „occidentala”, si mi-as dori sa revin pentru 2-3 zile pentru o „cercetare” mai amanuntita a zonei.

IMAG0122Pe scurt, oricat de ciudat ar parea, ma bucur ca ne-am ratacit si am ajuns in Kosovo pentru ca altfel nu cred ca mi-as fi rezervat vreo vacanta acolo de buna voie :).


Spread the love!
 •   
 •   

There are 2 Comments

 • R M says:

  Buna ziua,

  Cum ati facut trecerea din Kosovo in Serbia? Doar cu pasaportul sau cu buletinul? Stiu ca Serbia nu permitea tranzitul decat daca s-a facut intrarea tot prin Serbia. Multumesc.

  • Buna. Noi am avut doar buletinul la noi si, din ce imi amintesc, am mai platit o taxa “verde” pentru masina. Am trecut foarte usor, fara probleme, desi am ajuns acolo pentru ca ne-am ratacit. 🙂

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *