“Miercuri 10”, cand actiunea din roman devine realitate

Spread the love!
  •   
  •   

Despre Miercuri 10 am auzit prima data la inceputul acestei veri, chiar in redactia Casamea.ro. Colega mea Olivia este implicata in 101 de proiecte, incat nu stiu cum are timp sa le faca pe toate.  Tot auzeam miercuri 10, miercuri 10..si nu intelegeam daca este vorba de programari de articole in anumite zile sau despre repetitiile pe care Olivia le are cu trupa.

Intr-un final, am descoperit “misterul” si am ramas impresionata de faptul ca George, autorul romanului cu acelasi nume, a scris deja o carte pana la varsta de 23 de ani, iar Olivia a venit cu ideea de a transpune si de a rezolva in realitate problemele cu care se confrunta personajul principal din carte. Catalin, tot coleg cu noi, este si el implicat in promovarea programului in aproximativ toate mediile online posibile si nu numai. O echipa mica, dar cu goluri marete, din care face parte si Oana, si la care am “aderat” recent, cand Olivia mi-a propus sa o ajut cu strangerea de fonduri in cadrul evenimentului “Femei pe Matasari“. Nici nu puteam sa fiu mai incantata si, la nici doua minute dupa aflarea vestii, deja faceam planuri despre cum o sa arate standul nostru si ce premii le oferim donatorilor.

Suicidul – caci despre asta este vorba in carte si in jurul caruia se desfasoara proiectul- este o problema foarte serioasa in Romania care, din pacate, nu primeste atentia necesara rezolvarii ei. Nu imi pot imagina cum este sa ai ganduri suicidare, cum este sa iti doresti sa te arunci de la etajul 10 al unui bloc sau in fata metroului, pentru ca nu mai faci fata dificultatilor din viata ta; insa, daca prin acest proiect pot ajuta oamenii aflati in depresie si pot determina si alte persoane sa contribuie, este suficient cat sa ma motiveze. Evident, mai avem nevoie de multaaa culoare, zambete, incurajari si atitudine pozitiva, si lucrurile, incet, incet vor prinde contur.

Fondurile pe care le vom strange prin proiect sunt destinate sustinerii unui cabinet de consiliere psihologica pentru a oferi consultatie in regim gratuit oricui are nevoie de ajutor.

Referitor la festival, vom avea un mic stand, pe care il vom decora cat mai frumos cu putinta si va vom astepta cu mic, cu mare, cu premii si suprize, timp de doua zile. Speram sa strangem cat mai multi banuti pentru cauza noastra si sa facem cat mai cunoscut proiectul Miercuri 10. Tot ce va mai pot spune este ca voi oferi Free Hugs oricarui donator. Licitatia incepe de la…5 lei?!  🙂

Deci, cine vine?

Despre proiect, pagina oficiala:

Miercuri 10 este un proiect pentru oameni de nota 10. Iti rapim cateva secunde sa iti spunem despre ce este vorba. In Romania, anual se sinucid peste 2700 de persoane, acest numar reprezentand peste 25% din numarul mortilor violente. Inseamna 7 sinucideri pe zi. Depresia, emotivitatea ridicata, lipsa increderii si contextele sociale dificile fura zilnic cate sapte oameni din sanul familiilor lor. Aceste cauze pot fi descoperite la timp si problemele se pot rezolva inainte de a deveni tragedii, dar cu ajutor specializat.
Echipa de proiect Miercuri 10 si-a propus deschiderea unui cabinet de consiliere psihologica unde toata lumea va putea primi gratuit, o zi pe saptamana, consultatii si consiliere din partea unui medic specialist. Familiile care traiesc in medii defavorizate, adolescentii, persoanele care nu isi permit sa apeleze la ajutor si care au nevoie de sustinere, oameni carora le este greu sa accepte ca au nevoie de ajutor si nu numai, toti vor beneficia de o sansa.
Cum vom face asta. Miercuri 10 este un roman scris de George Bonea, comediant si jurnalist al Academiei Catavencu. Cartea scrisa cu iz de autobiografie creioneaza spumos personajele si intamplarile din adolescenta si anii de studentie tipici oricarui tanar cu probleme de familie, cu relatii, momente fericite, triste, locuri de munca, pasiuni, esecuri si care se confrunta cu cateva din marile “boli” ale societatii actuale. Accentul cade neasteptat in firul narativ al romanului pe o problema care primeste foarte putina atentie in Romania, suicidul.
Dorinta autorului de a produce o schimbare prin intermediul romanului sau, corelata cu ideea de a oferi ajutor specializat au condus la nasterea acestui proiect. Alaturi de George, strangem fonduri pentru tiparirea romanului Miercuri 10 si pentru infiintarea cabinetului (proces care necesita achizitionarea de teste speciale obligatorii, contractarea unui spatiu pentru cabinet, etc). Dupa incheierea acestei campanii, toti banii obtinuti din vanzarea cartii online si offline se vor duce catre cabinet pentru a ne asigura ca se acopera costurile acelei zile gratuite de consiliere pentru mult timp de acum inainte.

Toti donatorii vor primi premii speciale realizate de echipa si de partenerii nostri Academia Catavencu, FabLab, DreamCatchers Romania, Noi pentru Noi, RFI, getlokal, club Barrel, Heart Radio.


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *