Degustare de vin in 5 „acte”

Spread the love!
  •   
  •   

Anul acesta, Iceburg Distributie, una din cele mai recunoscute companii de distributie pentru bauturi alcoolice din Romania, a implinit 10 ani. Un deceniu in care Iceburg a crescut frumos, iar astazi este prezent in peste 1500 de locatii HoReCa pe intreg teritoriul tarii. Insa, nu vreau sa intru in astfel de detalii, ci mai degraba sa va povestesc experienta pe care am avut-o in calitate de invitat la aniversarea lor.

Evenimentul a avut loc in cadrul restaurantului Noblesse, o locatie foarte sofisticata, situata pe strada Paris din zona Dorobanti. Desi, intreaga actiune s-a desfasurat in interior, din motive de siguranta impotriva vremii capricioase, eu as fi ramas pe terasa toata seara. Foarte cochete, cu mobilier din fier forjat si accesorii clasice, masutele sunt retrase de agitatia urbana si te poti relaxa in voie.

Poate ca era de asteptat, sau nu, dar tema intregului eveniment a fost o degustare de vinuri. M-am impacientat putin cand ma gandeam ca trebuie sa „testez” mai multe arome, culori, texturi, deoarece in teorie lucrurile erau cat de cat clare, insa cu practica..mai greu. Nu sunt o mare bautoare de alcool, iar vinul il prefer fiert sau rosé, insa ideea de a ma „transforma” intr-un somelier, pentru cateva ore, mi s-a parut interesanta.

Mai mult, m-am simtit ca un jurat de la Master Chef cand ni s-a spus ca vom avea cinci preparate culinare diferite carora le vom „asorta” cinci soiuri diferite de vin. Sub „supravegherea” Dlui. Laurentiu Achim, Presedintele Federatiei de Somelieri din Romania, invitat special la acest eveniment, am sorbit, rand pe rand, din fiecare vin si gustat din fiecare preparat. De la piept de curcan la cuptor, servit cu sos de fructe si piure de telina, muschiulet de porc cu mere coapte sau medalion din vita cu sos de fructe de padure, pana la platouri de branzeturi frantuzesti cu struguri si nuci si un tort de ciocolata delicios, mi-a fost foarte, foarte, foarte greu sa ma decid asupra combinatiei preferate.

In ceea ce priveste vinurile, toate rosii, ele au poposit pe masa noastra din Bulgaria. Pristis Diverse, Pristis Perfect (vinuri de calitate bulgaresti, indeosebi datorita procesului handmade de productie care contribuie la gustul excelent), Merlot Limited Edition si Merlot & Rubin Limited Selection (potrivite preparatelor din carne rosie si branzeturilor) si Cabernet Sauvignon Limited Edition cu o aroma bogata (fructe negre si rosii) si un after-taste predominant, au fost cei 5 invitati speciali.

Referitor la tehnica de desgutare, exista un ritual precis. Pasii nu o sa ii descriu aici, (cuvintele nu sunt de ajuns), insa am retinut aspectele care trebuie luate in considerare, si anume: culoare, stralucire, aroma, consistenta si after-taste sau post-gust. O multime de detalii pe care doar somelierii cu experienta le pot identifica. Din 5 vinuri am avut unul preferat, mai dulceag, mai precis, Pristis Diverse.


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *