Top 5 bike-friendly orase din Europa

Spread the love!
  •   
  •   

Nici nu a trebuit sa ma documentez foarte mult despre acest subiect, deoarece cel putin trei dintre aceste orase sunt cunoscute worldwide ca fiind „iubitoare de biciclete”. Asadar, aceste orase au „bifat” inca un patratel pe lista patrimoniului cultural al tarilor din care fac parte.

Primul dintre ele, cel care ocupa si pozitia fruntasa in top, este Amsterdam. Capitala Olandei are o populatie de aproximativ 800,000 de locuitori, deci nu este un oras foarte mare. Insa, ceea ce il face special este afinitatea locuitorilor pentru mersul pe bicicleta. Se estimeaza ca exista peste 500.000 de biciclete in Amsterdam si peste 40% din traficul zilnic se realiza pe doua roti (fara motor :)).

Olandezii au fost increzatori in potentialul bicicletei inca din sec.19 cand a aparut primul business „rent-a-bike” din lume, evident tot in capitala lor. Asadar, putem spune ca au avut suficient timp la dispozitie, dar si multa bunavointa pentru a-si pune la punct infrastructura. Rezultatele sunt vizibile astazi, mai mult ca oricand, si cred ca in curand masinile o sa fie istorie :).

Copenhaga este o alta capitala europeana „biciclista”. Aceasta ocupa locul 2 in clasament deoarece, conform statisticilor, 36% din deplasarile zilnice in oras sunt realizate pedaland. Tot studiile de specialitate estimeaza ca locuitorii din Copenhaga pedaleaza aproximativ un milion de kilometri pe zi!! Mai mult, exista atat de multe biciclete incat autoritatile se confrunta cu congestii serioase in orele de varf. Insa, ar trebui sa vedem partea plina a paharului: bicicletele nu polueaza.

Barcelona ocupa pozitia cu numarul 3 pentru ca are unul dintre cele mai bune sisteme de „bike-renting” din lume – „Bicing” (www.bicing.com). Un alt punct forte este acela ca acolo exista o comunitate foarte puternica, si in crestere, de biciclisti care desfasoara tot felul de activitati extracurriculare.

Berlin se afla si el pe lista noastra, cu aproximativ 400.000 de biciclisti ce pedaleaza zilnic pentru a ajunge la birou. Autoritatile vor sa mareasca acest numar, de aceea investitii se fac in mod periodic in infrastructura si alte facilitati. In acest sens, au creat un site cu rute posibile doar pentru biciclete, pentru a incuraja locuitorii sa renunte la masini in favoarea lor.

Nici locuitorii Paris-ului nu se pot plange. Ei au la dispozitie aproximativ 440 kilometri de piste/rute. Ceea ce ii face „speciali” in acest top este faptul ca autoritatile au implementat un fel de lege (chiar anul trecut) care le permite biciclistilor sa treaca pe culoarea rosie a semaforului pentru a evita posibilele accidente cu automobilele in miscare. Momentan acest proiect se desfasoara doar intr-un district din nordul orasului, urmand a fi extins daca se dovedeste eficient.


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *