Mica enciclopedie hygge, Meik Wiking

Spread the love!
  •   
  •   

Despre “Mica enciclopedie hygge – reţeta daneză a fericirii” (The Little Book of Hygge) cred că aţi auzit deja, poate aţi şi citit-o; la fel şi despre faptul că Danemarca a fost declarată de nenumărate ori cea mai fericită ţară din lume.

Meik Wiking, autorul, poate nu vă este la fel de cunoscut, însă are un job pentru care îl invidiez puţin, sau puţin mai mult chiar: este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga. Practic, studiază cauzele şi efectele fericirii oamenilor, cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii. Ştiu că fericirea este o stare abstractă, subiectivă şi trecătoare, însă cred că ne-ar ajuta să avem un mic ghid sau pe cineva în viaţa noastră care să ne reamintească din când în când care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru care merită să ne agităm.

“Mica enciclopedie hygge” nu este despre unicorni şi formule magice, nu este despre soluţii universal valabile, ci despre lucrurile mici care ne fac cu adevărat fericiţi şi la care uităm de cele mai multe ori să ne raportăm. Iar aceste “lucruri mici” sunt susţinute de nenumăratele studii pe care Meik le-a făcut de-a lungul anilor în Danemarca. Într-adevăr, cercetările au scos la iveală câteva elemente pe care danezii le au în comun, prin urmare, le-am putea corela cu gradul lor ridicat de fericire:

  • Lumina – Danemarca arde mai multe lumânări pe cap de locuitor decât orice altă ţară europeană. Acasă, la birou, în restaurante şi cafenele, danezii au o obsesie pentru lumânări, dar şi pentru corpurile de iluminat care să creeze acea atmosferă intimă şi caldă.
  • Dulciurile – conform unui raport făcut de Sugar Confectionery Europe, consumul anual de dulciuri în Danemarca este de 8.2 kilograme de persoană, ceea ce îi plasează pe locul doi în lume, după finlandezi, la capitolul îndrăgostiţi de ciocolată şi alte bunătăţi. [în carte veţi găsi şi câteva reţete daneze numai bune de încercat].
  • Acasă” – danezii pun foarte mult accent pe confort şi designul de interior, şi asta pentru că 7 din 10 locuitori spun că acasă se bucură cel mai mult de hygge. Nu sunt adepţii ieşitul foarte des în oraş, de aceea, îşi transformă casele în cele mai primitoare spaţii din lume: perne, pleduri, draperii, lumânări, şemineuri, decoraţiuni din lemn (danezii pun accent pe materialele naturale, ecologice), obiecte din ceramică, cărţi etc.
  • Familia şi prietenii – chiar dacă le-am lăsat la urmă, relaţiile sociale sunt ingredientul cheie pentru fericire. De parcă am avea nevoie de un studiu să ne spună asta. Doar că de multe ori uităm sau nu depunem suficient de mult efort pentru oamenii apropiaţi din viaţa noastră. Introvertiţii stau cel mai bine la acest capitol pentru că ei se focusează pe relaţiile cu adevărat importante, îşi iau energia din interior şi nu au nevoie de petreceri cu zeci de oameni, ci doar de o seară liniştită acasă, poate chiar în compania unui extrovertit. 🙂

Spre finalul cărţii veţi găsi şi un mic ghid cu lucrurile pe care să le faceţi sau să le vizitaţi în Copenhaga, dar şi multe alte tips & tricks despre stilul de viaţă al danezilor.

În concluzie, hygge este despre crearea unei atmosfere care să ne aducă starea aia de bine mult visată; poate fi o ciocolată caldă cu frişcă, savurată la miezul nopţii, poate fi o conversaţie la telefon cu cea mai bună prietenă, sau pregătirea unor clătite cu banane pentru colegii de la birou.


Spread the love!
  •   
  •   

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *